Gevoelens en emoties, hoe ga jij ermee om?

Vraag je jezelf weleens af: 'Wat voel ik nu echt?' Ontdek wat emoties je vertellen.

Ga jij pijn en verdriet het liefst uit de weg? De meeste mensen vinden het lastig om hun gevoelens en emoties toe te laten en te laten zien. Toch kan het je veel opleveren als je bewust contact maakt met wat je voelt.

‘Hoe gaat het met je?’ is een vraag die we vaak stellen aan een ander. Maar hoe vaak stel jij die vraag eigenlijk aan jezelf? Vraag jij jezelf wel eens: ‘Hoe gaat het eigenlijk met mij?’

Af en toe inchecken bij jezelf en echt contact maken met wat je voelt en welke emoties je ervaart, kan je veel opleveren. Je lichaam heeft je namelijk meer te vertellen dan je denkt.

Van hoofd naar hart

Het kan best lastig zijn om minder vanuit je hoofd te leven en meer vanuit je gevoel. En hoe doe je dat eigenlijk?

Het kan helpen om een paar keer per dag eens bij jezelf in te checken en jezelf de vragen te stellen: ‘Welke gedachten heb ik, welke gevoelens en emoties ervaar ik en wat merk ik op in mijn lichaam?’ Met deze oefening helpen we jou alvast op weg.

Hiermee word je je bewust van wat er in jou omgaat en kun jij vervolgens zelf bepalen hoe jij er een vervolg aan gaat geven.

Tip! doe deze ademoefening.

Deze ademoefening helpt je om even uit je hoofd te gaan en bij je gevoel te komen.

Omgaan met gevoelens en emoties

En als je die gevoelens en emoties dan opmerkt, hoe ga je er dan vervolgens mee om? Vaak zijn we ons er niet eens van bewust en gaan we vanuit een automatisme met onze gevoelens en emoties om, omdat we dat vroeger thuis zo hebben geleerd en niet beter weten. Want hoe werd er gereageerd als je als kind viel, je liefdesverdriet had of het ergens moeilijk mee had? Werd je dan getroost en mochten jouw emoties er zijn of was het motto ‘kom op, stel je niet aan’, of ‘huilen is voor watjes’. ‘Als je er niet over praat dan is het er niet’ is ook zo’n veelgehoorde overtuiging die is aangeleerd. Als dit er bij jou zo is ingeprent, dan is het logisch dat je daar nog steeds zo mee omgaat en dat je je gevoelens en emoties helemaal niet toelaat en vermijdt.

Je gevoel druk je als het ware weg of krop je op, en dat kan op de korte termijn prettig zijn, maar als je je gevoelens te vaak en te lang wegdrukt, zullen ze ineens in alle hevigheid weer terugkomen, net zoals een bal die je onder water drukt en die opeens onverwachts en in alle hevigheid naar boven springt.

De verraderlijke weg van vermijden

Vermijden is ook een manier waar velen zich in zullen herkennen. Je gevoelens en emoties vermijden door bijvoorbeeld altijd maar door te gaan, te gaan eten of veel te gaan sporten. Alles om dat gevoel maar niet te hoeven voelen en omdat je bang bent om de controle te verliezen over iets.

Maar is dat voor jou de juiste manier? Helpt het je verder en is het diep in je hart ook de manier hoe je ermee om zou willen gaan? En wat kan het jou opleveren als je meer vanuit je gevoel de dingen doet en je emoties toont wanneer ze er zijn?

Het levert je meer innerlijke rust en meer verbinding met jezelf op en leert je meer leven naar jouw behoeften en verlangens. Want die zitten erachter elk gevoel dat je hebt. Wat wil bijvoorbeeld jouw boosheid, jaloezie of irritatie jou vertellen? Zie ze als signalen die aangeven hoe het met je gaat en die je de richting wijzen naar wat je eigenlijk graag wilt en waar je bang voor bent of naar verlangt.

Kwetsbaarheid als kracht

En stel je kwetsbaar op. Als de mensen om jou heen weten wat er in jou omgaat of waar jij mee zit, dan kunnen zij jou ook bieden wat je op dat moment nodig hebt. Het zorgt voor zoveel meer verbinding met die ander en met jezelf.

Dus neem de tijd en gun jezelf die momenten waarbij je alle tijd en aandacht aan jezelf kunt geven.

Neem contact op

Heb je nog een vraag? Laat dan hieronder je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

We hebben je vraag ontvangen en nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
Oops... er ging iets fout. Probeer het nog een keer.

Dit vinden de deelnemers...

Erg uitgekeken naar de retraite. Een eerste kennismaking met deze organisatie. De plek op Vlieland zo dicht bij het strand is werkelijk top. Het weer werkte enorm mee. Midden april op een terras in de zon.....Het ontbijt( inbegrepen) was een feestje. De activiteiten als meditatie, visualisatieoefening gaven veel zelfinzicht. Nu ermee aan de slag. Dank jullie wel.

Josine

Het weekend is een cadeautje aan jezelf. De trainers zijn erg fijne mensen die je in je waarde laten en je de vrijheid geven om mee te doen aan de activiteiten. Het heeft mij veel opgeleverd en het is voor herhaling vatbaar. Echt een aanrader!

Alaine

Het was een ontspannen en fijn weekend met een mooie balans van meditaties en vrijetijd. De sfeer onderling was erg goed. Op het eiland Vlieland is de natuur heel mooi en je hebt het gevoel dat je er even uit bent ook om heerlijk uit te waaien op het stand en je hoofd leeg te maken.

Marjan

Samen met mijn vriend genoten van dit heerlijke weekend. In het begin was het even wennen in een nieuwe groep maar door de energie van Paulien en Mischa voelde ik me snel op mijn gemak. Heerlijke meditaties gedaan en met mooie inzichten naar huis gegaan. De liefde van de groep was warm en alles was oke. Ook was er genoeg eigen tijd om zelf dingen te doen. Zeker voor herhaling vatbaar.

Leonie & Guy

Heerlijke dagen gehad met mooie uitdagingen en daartussen vrij in te vullen tijd. Goede, geleide meditaties, twee nuchtere, betrokken coaches die verstand van zaken hebben. Heel leuk om snel verbinding te voelen met hen en de andere deelnemers. Ik ben blij dat ik er bij was.

Karianne

Veel gestelde vragen

We hebben de meest gestelde vragen op een rij gezet

Wat is de groepsgrootte?

De retraite gaat door vanaf 6 personen en maximaal zijn er 10 deelnemers. Persoonlijke aandacht vinden we belangrijk en daarom maken we de groepen bewust niet te groot.

Hoe is de samenstelling?

De samenstelling van de groep is wisselend. De groep bestaat grotendeels uit personen die alleen komen, maar ook zijn er vrienden/vriendinnen, zussen/broers, moeder/dochter of koppels die samen de retraite boeken. Klik op een van deze links en krijg een inkijkje in wat de mogelijkheden en ervaringen zijn van deelname alleen, samen of in een groep.

Hoe werkt de coaching?

Voorafgaand aan het weekend of tijdens de retraite kan je aangeven of je gebruik wilt maken van de coaching met Mischa of Paulien. Niets is verplicht maar het kan je misschien net dat extraatje geven wat je op dat moment nodig hebt. Wil je hiervan gebruik maken dan plannen we op zaterdag tussen 11 en 16.00 uur een uur met je in. Tijdens de coaching geef je zelf aan wat jouw wensen zijn. Misschien is er een hulpvraag of is er iets waarover je wilt sparren. Wij bieden een luisterend oren en springen in op waar behoefte aan is. En dat kan buiten in de natuur tijdens een wandeling of ergens op een plekje binnen.

Benieuwd hoe onze deelnemers de coaching ervaren lees dan hier de review van Wendy

Zijn alle onderdelen van de retraite verplicht?

Een retraite doe je voor jezelf en bij ons geldt; ‘ doe vooral wat goed voelt voor jou.’Wel is het zo dat de onderdelen in het programma je juist die inzichten en het bewustzijn kunnen geven waardoor je zelf weer wat verder kunt komen. En we hebben we het programma zo samengesteld dat er voldoende vrije tijd overblijft om je rust te pakken of het eiland te ontdekken.

Is er het hele weekend een vast programma?

We hebben vooraf een programma samengesteld waar alle deelnemers aan deelnemen. Daarnaast zijn er een aantal onderdelen optioneel zoals de coaching of het eten op de 2e dag in Het Badhuys. Ook bij het ‘vaste’ programma geldt; ‘voel je niet verplicht en doe wat goed voelt voor jou op dat moment.’

Waarom is de retraite op Vlieland?

De bootovertocht en het feit dat je op een eiland zit maakt dat je even helemaal weg bent uit de drukte van alledag en echt even op adem kunt komen. De mooie natuur, de rust en schone lucht maken Vlieland tot een ware verademing. Je vind er de rust en ruimte om meer bewustzijn en verbinding met jezelf en de natuur te ervaren. Dit maakt Vlieland de ideale plek voor een retraite. We hebben er al eens een blog over geschreven. Misschien vind je het leuk om het nog eens na te lezen? Klik dan op deze link voor de blog die we er over schreven.